Reglementarea platformelor blockchain în România
Ministerul Finanțelor a propus o procedură de autorizare a platformelor de schimb de criptomonede pe teritoriul României, care prevede inclusiv amenzi de 10.000-50.000 de lei pentru exchange-urile crypto cu abateri, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern.
Reglementarea exchange-urilor de criptomonede nu este nouă nici în România. Încă din 2020, în iulie, când lumea era ocupată mai mult cu pandemia COVID, Guvernul a dat Ordonanța de urgență 111/2020, prin care s-a modificat Lega nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor. Modificarea a fost introdusă ca obligație a României de a se conforma Directivei europene 2018/843, privind combaterea spălării banilor.
Prin ordonanța de urgență de acum 3 ani au fost introduse în rândul entităților raportoare pentru combaterea spălării banilor două categorii de operatori crypto:
- „furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare” și
- „furnizorii de portofele digitale”.
Monede virtuale au fost definite atunci drept „o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată electronic”.
De asemenea, furnizorul de portofel digital a fost definit drept „o entitate care oferă servicii de păstrare în siguranță a unor chei criptografice private în numele clienților săi, pentru deținerea, stocarea și transferul de monedă virtuală”.
Tot aici s-a prevăzut ca acești operatori, români sau din alte state UE, să trebuiască să fie autorizați sau înregistrați pentru a funcționa pe teritorul României, de către Comisia de autorizare a activității de schimb valutar, care funcționează în cadrul Ministerului Finanțelor.
Mai departe, tot ordonanța de urgență a dispus atunci ca autorizarea să se facă după o procedură, care urma să fie decisă prin hotărâre de guvern, separat.
De aceea, în luna mai 2023, Ministerul Finanțelor a propus un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea procedurii de autorizare și/sau de înregistrare a furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și a furnizorilor de portofele digitale, precum și a procedurii de acordare și retragere a avizului tehnic.
Procedura propusă se referă :
- autorizarea operatorilor de schimb crypto români,
- înregistrarea persoanelor juridice constituite în mod legal și autorizate/înregistrate pentru a furniza servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și/sau portofele digitale într-un stat membru al Uniunii Europene, un stat semnatar al acordului privind Spațiul Economic European ori un stat din Confederația Elvețiană.
O măsură aparte se referă la automatele tip ATM de crypto. Procedura propusă prevede aici că „este interzisă desfășurarea activității de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și de portofele digitale prin intermediul automatelor de schimb pentru alte persoane decât cele pentru care a fost parcursă procedura de cunoaștere a clientelei, conform dispozițiilor Legii nr. 129/2019, pe platforma digitală cu acces la distanță”.
Condițiile generale propuse pentru autorizarea/înregistrarea platformelor blockchain în România sunt:
- deținerea unei platforme digitale cu acces la distanță pentru furnizarea de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și/sau de portofele digitale conectată lacel puțin un domeniu de internet înregistrat în România;
- serverul cu platforma digitală cu acces la distanță să fie amplasat pe teritoriul României sau pe teritoriul unui stat membru;
- deținerea a cel puțin unui cont bancar în monede fiduciare prin care își desfășoară operațiunile, deschis în Romania.
Amenzi de 10.000-50.000 lei pentru abateri contravenționale
Propunerea de procedură prevede și amenzi contravenționale pentru anumite abateri ale platformelor blockchain, dacă nu constituie infracțiuni.
De exemplu, se prevăd amenzi de 10.000-30.000 de lei pentru platformele care nu informează Comisia de autorizare a activității de schimb valutar, din Ministerul Finanțelor, cu privire la orice modificare a datelor și a informațiilor avute în vedere la momentul autorizării/înregistrării, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data la care aceasta a survenit.
Aceeași amendă este prevăzută și pentru furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice care încalcă deciziile Comisiei de la Finanțe privind restricționarea și respectiv deblocarea accesului către site-urile și aplicațiile mobile prin intermediul cărora se desfășoară activități de furnizare de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și/sau de portofele digitale în România.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către persoanele desemnate din cadrul structurilor cu atribuții de control ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală și ale organelor sale subordonate, ale Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI).